sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Tanssikaa ihmiset

Tänään vietetään kansainvälistä tanssin päivää. Sen kunniaks ajattelin julkasta täällä 30. vuosipäivän julistuksen, jonka on laatinut belgialainen tanssija- koreografi Sidi Larbi Cherkaoui. Mausteena joitakin tanssikuvia, osa uudempia, osa vanhempia. Mutustelkaa näitä viisaita sanoja, pistäkää hyvää musaa soimaan, tanssikaa, katsokaa muiden tanssia.


Juhlikaa ikuista elämän koreografiaa


Kautta aikojen se, mikä kestää, on usein taide. Taide vaikuttaa olevan kaikki, mitä ihmiskunta jättää perillisilleen – rakennusten, kirjojen, maalausten tai musiikin muodossa. Tai liikkeen ja tanssin.
Siinä mielessä ajattelen tanssin olevan ajankohtaisin historian oppitunti. Se on jatkuvassa suhteessa lähimenneisyyden kanssa ja voi tapahtua vain nykyhetkessä.


Meidän koulussa tanssin päivää vietettiin bollywood-tanssilla, Matti Puron ja Viivi Pumpasen esiintymisellä ja
"tanssii open kanssa"-kilpailulla.
Tanssi ei myöskään tunnusta rajoja samalla tavalla kuin monet muut taiteet. Jopa silloin kun tietyt tyylit yrittävät rajoittaa itseään tai työskennellä tietyn kehyksen sisällä, elämän liike, sen koreografia ja sen muutostarve ottavat vallan hyvin nopeasti, sallien tiettyjen tyylien sekoittua toisten kanssa.
Kaikki kytkeytyy kaikkeen, luonnollisesti, ja tanssi ainoastaan asettuu tilaan, johon se kuuluu – alati muuttuvaan nykyhetkeen.




Uskon, että tanssi voi olla yksi rehellisimmistä ilmaisumuodoista, jota meidän tulee vaalia. Koska kun ihmiset tanssivat – balettiesityksessä, hip hop -battlessa, nykytanssishowʼssa tai diskossa – harvoin levitetään valheita tai piiloudutaan naamioiden taakse. Ihmiset heijastavat toisiaan jatkuvasti, mutta tanssimalla he ehkä heijastavat eniten rehellisyyden hetkeä.




Liikkumalla kuten toiset ihmiset, liikkumalla toisten ihmisten kanssa ja katsomalla heidän liikkuvan, voimme parhaiten tuntea heidän tunteensa ja energiansa. Ehkä juuri silloin opimme todella ymmärtämään heitä.




Haluan ajatella, että tanssiesitys on yhteiselon juhla, keino antaa ja tehdä aikaa ja tilaa toisillemme. Meillä on taipumuksena unohtaa tämä, mutta esityksen perustana oleva kauneus on siinä, että ihmiset lähentyvät toisiaan, istuvat vieri vieressä ja jakavat saman hetken.
Siinä ei ole mitään yksityistä. Esitys on äärimmäisen sosiaalinen kokemus. Me kaikki kokoontuneina yhteen tätä rituaalia varten, joka on meidän siteemme esitykseen ja meidän siteemme samaan nykyhetkeen.




Toivon kaikille paljon tanssia vuodelle 2012. Ei siksi, että ihmiset unohtaisivat kaikki edellisen vuoden ongelmansa, vaan päinvastoin, jotta he voivat kohdata ne luovasti, tanssia niiden ympärillä, etsiä tavan sitoutua toisiinsa ja maailmaan ja elämään osana sen ikuista koreografiaa.
Tanssikaa, jotta löydätte rehellisyyden ja levitätte ja juhlistatte sitä.


Sidi Larbi Cherkaoui 

2 kommenttia:

  1. Hei ihana postaus!
    Tanssi on parasta mitä tiedän.
    Unohdit mainostaa ilmaista tanssitapahtumaa pakkahuoneella tänään klo 16-18 ;-) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä taisin unohtaa, kun olisin itekkin halunnut katsomaan, mutta olin opettamassa just tollon :/ Mutta kiitoksia, ja se on kyllä elinehto :)

      Poista